Press & News

AGC 2018 Private Building Award Winner for The Commons at Ballard

The Commons at Ballard is a model of how integrated urban uses can enhance the tenant experience while reducing energy use and creating space efficiencies.

The project comprises two towers over two levels of parking and houses 80 apartments, four townhomes, 20,000 square feet of retail and 22,000 square feet of office space, along with shared amenity spaces and lobbies for office, retail and residential.

The Commons was Seattle’s first project to be pre-certified LEED platinum core-and-shell before breaking ground. Its 20,000 gallon rainwater cistern supplies 100 percent of the landscaping irrigation needs, and photovoltaic panels provide over 3 percent of the building’s energy. Fully air-conditioned, The Commons has a highly efficient variable refrigerant flow system shared by the residential and commercial spaces.

The building structure reflected the project’s multiple uses. The south tower was concrete and wood. The north tower included two extra levels of concrete, two levels of wood, a single level of wood-and-steel amenity space, and a separate structural steel system — all needed to house a Bartell Drugs, two floors of flexible offices, townhomes, apartments and rooftop amenities.

Each required separate submittals, detailing, crews, inspections and coordination. Even in a busy construction market, W.G. Clark completed all work in the originally allotted time frame. Intense focus on coordination, early planning and expertise with these types of construction allowed the company to complete the original work on time while concurrently adding over $3 million of tenant-improvement work for Bartell Drugs and the office tenant.

 

Daily Journal of Commerce